[*sfeerbeeld*]

Energielabel voor uw woning.

Een energielabel laat zien hoe zuinig een woning is en wat er beter kan. Van de isolatie van dak, muren, vloer en ramen tot de energiezuinigheid van ventilatie- en verwarmingsinstallaties. Belangrijke informatie want een energiezuinig huis zorgt voor lagere energierekeningen en meer wooncomfort. Sinds 1 januari 2008 is het label verplicht voor huiseigenaren die hun huis gaan verkopen en is het een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de 'woonpunten' voorr huurwoningen. (WWS, woningwaarderingsstelsel)

Woningen voorzien van een energielabel worden gemiddeld sneller verkocht dan wanneer het label ontbreekt. Bovendien zijn kopers bereid voor ‘groen’ gelabelde woningen meer te betalen (gemiddeld 10.000 - 25.000 euro). Dat blijkt uit een grootschalig wetenschappelijke studie van onderzoekers van de Tilburg University en de Universiteit Maastricht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het kopen van een woning zonder label betekent dat er gegist zal moeten worden naar de toekomstige gas- en elektriciteitsrekeningen op het nieuwe adres. “Voor een doorsnee woning kan de maandelijkse  gasrekening uiteenlopen van 43 euro voor een zuinige A-label woning, tot wel 174 euro voor eenzelfde soort woning, maar dan uit de energieverkwistende G-categorie”, aldus dr. Nils Kok van de Universiteit Maastricht. “Het label geeft kopers vooraf een signaal, en dat signaal bespoedigt de verkoop met gemiddeld 24 dagen.”

Het energielabel speelt een belangrijke rol in de maatregelen waarmee het kabinet het energiegebruik in de gebouwde omgeving wil terugdringen. Het label laat zien hoe zuinig een woning is en wat er beter kan. Door energiebesparende maatregelen stijgt het wooncomfort en dalen de woonlasten.