[*sfeerbeeld*]

Ventilatie

Isoleren kan niet zonder ventileren. Vaak wordt gedacht dat het voldoende is om een uurtje een raam open te zetten. TNO-onderzoek heeft aangetoond dat het effect hiervan op de luchtkwaliteit snel verdwenen is. Ventileren is geen luchten. Ventileren doe je 24 uur per dag, uiteraard afgestemd op de omstandigheden.

Een gemiddeld gezin produceert 10 en 15 liter vocht per dag met onder andere koken, wassen en douchen. Te weinig ventilatie vergroot de vochtigheid in een woning. Bij onvoldoende ventilatie treedt er schimmelvorming op. Vooral in de hoeken en aansluitingen die grenzen aan de buitenwanden. Daar is het relatief kouder dan op andere plaatsen in een woning.

Goed ventileren is daarom enorm belangrijk. Niet alleen omdat schone en frisse lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond is. Vochtige en daardoor ongezonde lucht in huis veroorzaakt tal van klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, allergieën, benauwdheid en astma.  Mensen hebben vaak last van vage klachten waarvan ze de oorzaak niet kennen. Een slecht binnenluchtkwaliteit kan hiervan een oorzaak zijn.

Het is moeilijk om een standaard oordeel te geven over de mate van ventilatie die nodig is in de verschillende ruimten in woningen. Wel zijn er richtlijnen opgesteld. De maat voor de ventilatie is het “ventilatievoud” van een ruimte. Dit is een getal dat aangeeft hoeveel keer per uur de ruimte van verse lucht wordt voorzien. Maar om een goed oordeel te kunnen geven over de mate van de noodzakelijke ventilatie voor een ruimte is het belangrijk om vast te stellen welke activiteiten er plaatsvinden en hoe frequent en door hoeveel personen de ruimten gemiddeld worden bezocht.

EnjoyEnergy geeft u daarover graag advies. Als u meer wilt weten over ventileren stuurt u dan een e-mail naar info@enjoyenergy.nl  

Voor nu kunt alvast beginnen met:

  • Het drogen van de wanden en douchebak na het douchen;
  • Laat na het douchen de ventilatie nog ca. 15 minuten doorlopen;
  • Kook met deksels op de pannen en laat na het koken de afzuiging nog minimaal 10 minuten doorlopen;
  • Laat tussen binnendeuren en de dorpels iets ruimte. Zonder luchtstroming werkt de natuurlijke ventilatie niet.