[*sfeerbeeld*]

Wat is een Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning is ten opzichte van andere min of meer gelijke woningen. Met het energielabel kunt u zien of uw woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Huiseigenaren zijn verplicht bij verkoop van de woning een energielabel aan de koper te overhandigen. 

 

Wat is een Voorlopig Energielabel

Voor woningen waarvoor in het verleden, of langer gelden dan 10 jaar, geen officieel energielabel is vastgesteld, is eind 2014 een voorlopig energielabel door de overheid bepaald. Het voorlopig energielabel is een inschatting van het energieverbruik van een woning op basis van publiekelijk bekende gegevens zoals het bouwjaar, de oppervlakte en het type woning en op basis van gegevens bekend bij het kadaster. Het Voorlopige Energielabel is begin 2015 per post verstuurd naar alle huiseigenaren.

Het Voorlopig Energielabel kan door de oudste geregistreerde huiseigenaar online worden omgezet naar een Definitief Energielabel

Het Voorlopige Energielabel van een woning is te achterhalen op  www.zoekuwenergielabel.nl

 

Wat is een definitief energielabel

Een Definitief Energielabel is het Voorlopig Energielabel dat u zelf online definitief kunt maken via een online door de overheid erkend deskundige. Het definitieve energielabel is gebaseerd op 10 kenmerken van de woning. Dit geeft een eerste indruk van de energiezuinigheid Een voor 1-1-2015 vastgesteld energielabel heeft ook de officiële status mits het niet ouder is dan 10 jaar.

 

Wat is een Energie-Index

De Energie-Index van een woning is een getal en geen letter, dat uitdrukt hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van andere min of meer gelijke woningen De Energie-Index telt mee bij het vaststellen van de huurprijs. Verhuurders zijn verplicht bij de verhuur van de woning een Energie-Index aan de huurder te overhandigen. Een Definitief Energielabel volstaat niet. Zowel verhuurders als particuliere eigenaren, kunnen een Energie-Index laten opstellen. In tegenstelling tot het Definitieve Energielabel kan een Energie-Index ook in opdracht van derden worden opgesteld.

Alleen een erkend energie-adviseur kan de Energie-Index voor een woning vaststellen aan de hand van ongeveer 150 kenmerken.

 

De geldigheid van een definitief energielabel of Energie-Index

Het definitieve energielabel is niet echt definitief Het definitief energielabel voor woningen blijft namelijk 10 jaar geldig. Net zoals de energielabels die al vóór 2015 zijn afgegeven.Heb je je huis in de tussentijd energiezuiniger gemaakt? Dan kunt je met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken.

 

Een woning zonder definitief energielabel verkopen of zonder Energie-Index verhuren

De boete bedraagt maximaal € 405 als je als huiseigenaar een woning verhuurt of verkoopt waarvoor geen definitief energielabel of  Energie-Index is geregistreerd. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.